Technology and Computer – 1

Learn about computer and technology with following MCQs extracted from past papers of PPSC.

1. In PowerPoint, the selected design template can be applied:
(A) To current slide only
(B) To an the slides
(C) To all the new presentation you create
(D) All of these
ANSWER: D

2. Tools to change PROM chip are called?
(A) Chip kits
(B) RAM burners
(C) PROM burner
(D) None of these
ANSWER: D

3. The term “Bit” is short for?
(A) Binary information technology
(B) Basic information
(C) Binary digit
(D) Basic technology
ANSWER: C

4. HTML is an abbreviation of:
(A) Hypertext Markup Language
(B) Hypertext Makeup Language
(C) Hypertext Markup Link
(D) Hypertext Mark Link
ANSWER: B

5. Linux is a/an:
(A) Operating System
(B) Utility program
(C) Application Software
(D) Educational Software
ANSWER: A

6. Trackball is a(n):
(A) Storage device
(B) Output device
(C) Input device
(D) Programming language
ANSWER: C

7. Which of the following is the method by which data is converted from a readable form to an encoded version?
(A) Encryption
(B) Spooling
(C) Censoring
(D) COD
ANSWER: A

8. The oldest Internet Search Engine among the following is:
(A) Google
(B) MSN Search
(C) Yahoo
(D) Alta Vista
ANSWER: C

9. A hybrid computer:
(A) Resembles digital computer
(B) Resembles analogue computer
(C) Resembles both a digital and analogue computer
(D) None of these
ANSWER: C

10. A computer application program that displays data arranged in rows and columns in called is:
(A) Spreadsheet
(B) Register
(C) Form
(D) Box
ANSWER: A

11. Which of the following is not a PowerPoint view?
(A) Slide show view
(B) Slide view
(C) Presentation view
(D) Outline view
ANSWER: C

12. What is the maximum font size you can apply for any character in MS-Word?
(A) 163
(B) 1638
(C) 16038
(D) Nona of these
ANSWER: B

13. Microsoft Windows uses a GUI environment. GUI (pronounced “gooey”) stands for _________.
(A) Geographical User Interchange
(B) Graphical User Interface
(C) Geometrical Upper Intelligence
(D) Grammatical User Incorporation
ANSWER: B

14. To copy a picture of the screen to the Clipboard use:
(A) Alt Key
(B) Shift Key
(C) Print Screen Key
(D) None of these
ANSWER: C

15. _________ is used to transmit digital data over telephone lines.
(A) Network card
(B) Sound card
(C) Graphic card
(D) Modem
ANSWER: D