History of Kashmir

Kashmir is one of the most beautiful places in the world. It is also called as the valley of the heaven. There is a strong conflict between Pakistan and India on the issue of Kashmir and 2 wars have been fought. Azad Kashmir is controlled by Pakistan. Azad Kashmir is a part of Indian occupied Kashmir. Historically, Kashmir was a very large region of India and is one of the most populous areas. Different Hindu and Muslim kings ruled Kashmir for many years. After the independence of Pakistan, India attacked Kashmir and gain control of it. Pakistani Army also responded by liberating portion of Kashmir area which is called Azad Kashmir. Five of the Pakistani rivers also flow from here which is the cause of major clash between India and Pakistan.
Kashmir Day is celebrated in Pakistan to prove the solidarity with the people of Kashmir who have not freedom to express their feelings. Government of Pakistan and Armed Forces organised different kind of conferences, meetings and seminars. Other events also related to this day are held everywhere in Pakistan.
Below are MCQs regarding the history of Kashmir for preparation of PPSC, FPSC, NTS, OTS, PTS, SPSC, KPPSC examination. You can also download Kashmir PDF book from the link below:
1. Jinnah supported the stance of __________, leader of Muslim Conference, who wanted to make Kashmir part of Pakistan.
A. Chaudhry Ghulam Nabi
B. Khadim Hussain Shaheed
C. Chaudhry Ghulam Abbas
D. Chaudhry Ghulam Nabi
ANSWER: C

2. Which of the following UN Peace Keeping Operations has been mandated to monitor the LOG (former Cease Fire Line) in Kashmir?
A. UNMOGIP
B. MONUC
C. UNIFIL
D. MINURSO
ANSWER: A

3. Kashmir Day was first observed in_______ on call of Nawaz Sharif, who was the opposition leader and chief minister of Punjab at the time.
A. 1991
B. 1990
C. 1988
D. 1993
ANSWER: A

4. In the year of______ Maha Raja Gullab Singh paid 7.5 million Nanak Shahi Coins to Britishers and became first Raja of Kashmir State.
A. 1857
B. 1845
C. 1846
D. 1947
ANSWER: C

5. The famous agreement between British and Gulab Singh which made him ruler of Kashmir is called:
A. Kashmir Agreement
B. Lahore Agreement
C. British Agreement
D. None of Above
ANSWER: B

6. After the death of Gulab Singh in 1858 _______ became the ruler of Jammu & Kashmir.
A. Ranjit Singh
B. Rambir Singh
C. Partab Singh
D. Hari Singh
ANSWER: C

7. According to law only __________ can buy property within Kashmir.
A. Everyone
B. Kashmiri Nationals
C. Pakistani
D. Indian
ANSWER: B

8. Article 257 of the Constitution relates specifically to Jammu and Kashmir. According to the Article when the people of Jammu and Kashmir accede to Pakistan then:
A. They shall become citizens of independent Kashmir
B. Kashmir shall become a province of Pakistan
C. People of Kashmir shall determine the relationship between the state and Pakistan
D. Kashmir shall become an autonomous region
ANSWER: C

9. During the partition in 1947 Kashmir was ruled by Maharaja ______.
A. Hari Singh
B. Ranjit Singh
C. Partab Singh
D. Gulab Singh
ANSWER: A

10. The UNSC Resolution of _______ stated that “both India and Pakistan desire that the question of the accession of Jammu and Kashmir to India or Pakistan should be decided through the democratic method of a free and impartial plebiscite”.
A. 21 May 1948
B. 21 May 1949
C. 21 April 1948
D. 21 April 1949
ANSWER: C

11. On _______, All Jammu and Kashmir Muslim Conference had organised a convention in Srinagar at Sardar Muhammad Ibrahim Khan’s residence and passed a resolution for merging Kashmir with Pakistan
A. April 19 1947
B. May 19 1947
C. June 19 1947
D. July 19 1947
ANSWER: D

12. Syed Khadim Hussain Shaheed was the first martyr of Azad Kashmir movement who was shot dead by Dogra Raj. He belongs to which city of Kashmir?
A. Srinagar
B. Bagh
C. Baramulla
D. Badgam
ANSWER: B

13. In__________, India had moved its military to occupy Jummu and Kashmir
A. November 1947
B. October 1947
C. September 1947
D. August 1947
ANSWER: B

14. It was India that took the matter to the UN under Chapter _____ of the UN Charter dealing with Pacific Settlement of Disputes
A. VI
B. V
C. VII
D. III
ANSWER: A

15. The ratio of population in Kashmir is now _____________ others approximately due to massive killings and other vile acts like settlement of non-Muslim migrants (Hindus and Sikhs) from
Punjab.
A. 34% Muslims and 66%
B. 77% Muslims and 23%
C. 66% Muslims and 34%
D. None of Above
ANSWER: C

16. What is the name of boundary between the Pakistani Azad Kashmir and Indian occupied Jammu and Kashmir?
A. Line of control
B. Line of Fire
C. Front Line Boundary
D. Durand Line
ANSWER: A

17. _______ was demarcated after the Shimla pact in 1972
A. Kashmir Line
B. Line of Control
C. Front Line Boundary
D. Durand Line
ANSWER: B

18. _______ ruled Kashmir from 1885 to 1925.
A. Rambir Singh
B. Ranjit Singh
C. Partab Singh
D. Gulab Singh
ANSWER: A

19. Pakistan observed Kashmir Day on _________ to show solidarity with Kashmiris in their struggle for freedom.
A. 1st May
B. 14 February
C. 5 February
D. 11 September
ANSWER: C
[sociallocker]

Click to download Kashmir MCQs Book in PDF Format

[/sociallocker]