All About Pakistan MCQs 2019 – 1

Lets learn more about Pakistan following MCQs are extracted from Past Papers of Punjab Public Service Commission. To enrich your general knowledge please have a look at set 1 of MCQs. Keep visiting for more updates and learning materiel. 

1. Earthquake of 1935 struck which city of Pakistan?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Jhelum
(D) Quetta
Answer: D

2. Balochistan was given the status of province in which year?
(A) 1962
(B) 1970
(C) 1973
(D) 1988
Answer: B

3. Length of Karakoram Highway?
(A) 1300 kms
(B) 1600 kms
(C) 1900 kms
(D) 2100 kms
Answer: A

4. Kirthar mountain range is located in?
(A) Sindh
(B) Balochistan
(C) Both A & B
(D) None of these
Answer: C

5. Balochistan was given the status of province in which year?
(A) 1962
(B) 1970
(C) 1973
(D) 1988
Answer: B

6. Length of Karakoram Highway?
(A) 1300 kms
(B) 1600 kms
(C) 1900 kms
(D) 2100 kms
Answer: A

7. Kirthar mountain range is located in?
(A) Sindh
(B) Balochistan
(C) Both A & B
(D) None of these
Answer: C

8. Batura glacier is located in?
(A) China
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Tibet
Answer: B

9. Uch gas fields are located in?
(A) Balochistan
(B) Khyber Pakhtunkhwa
(C) Sindh
(D) Punjab
Answer: A

10. OGDCL’s second largest gas fields is located in?
(A) Sui
(B) Kohat
(C) Qadirpur
(D) Gawadar
Answer: C

11. Attock fort built by which emperor?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Sher Shah Suri
(D) Aurangzeb
Answer: B

12. 1st Governor General of State Bank of Pakistan?
(A) Zahid Hussain
(B) Shamshad Akhtar
(C) Abdur Rashid
(D) Malik Ghulam Muhammad
Answer: A

13. Longest serving chairman of senate of Pakistan?
(A) Khan Habibullah Khan Marwat
(B) Mir Sadiq Sanjrani
(C) Wasim Sajjad
(D) Ghulam Ishaq Khan
Answer: C

14. According to United Nations latest estimate Pakistan’s population is equivalent to the world’s total?
(A) 2.20 %
(B) 2.30 %
(C) 2.40 %
(D) 2.65 %
Answer: D

15. Which Pakistani Prime Minister secured Gawadar?
(A) Zulfiqar Ali Bhutto
(B) Ibrahim Chundrigar
(C) Feroz Khan Noon
(D) Muhammad Khan Junejo
Answer: C

16. Former Governor of West Pakistan Nawab Amir Mohammad belonged to?
(A) Kashmir
(B) Dera Bugti
(C) Bahawalpur
(D) Kalabagh
Answer: D

17. The Katas Raj temple is located in?
(A) Thatta
(B) Peshawar
(C) Lahore
(D) Chakwal
Answer: D

18. Pakistan economic growth in financial year 2018 according to Word Bank?
(A) 4.7 %
(B) 5.0 %
(C) 5.8 %
(D) 6.2 %
Answer: C

19. Indus River System Authority (IRSA) constituted in?
(A) 1960
(B) 1973
(C) 1992
(D) 2009
Answer: C

20. Sindh Sagar doab lies between which rivers
(A) Sutlej and Ravi
(B) Ravi and Chenab
(C) Chenab and Jhelum
(D) Jhelum and Indus
Answer: D

21. Alma-Ata declaration of 1978 Pakistan launched the National Programme for Family Planning and Primary health care in?
(A) 1979
(B) 1988
(C) 1994
(D) 1999
Answer: C

22. According to a recent IMF reports, Pakistan ranks ____ among countries facing acute shortage of water?
(A) 2nd
(B) 4th
(C) 7th
(D) 15th
Answer: B

23. Pakistan won ICC Champion trophy in 2017 beating India on?
(A) 18th May 2017
(B) 18th June 2017
(C) 18th July 2017
(D) 18th August
Answer: B

24. Which is the oldest barrage of Pakistan?
(A) Jinnah
(B) Sukkur
(C) Taunsa
(D) Kotri
Answer: B

25. The latest in the series of anti-militancy operation in Pakistan is:
(A) Zarb e Momin
(B) Zarb e Azb
(C) Radd ul Fasad
(D) None of these
Answer: C

26. Hamal Lake is located in:
(A) Thatta District
(B) Dadu District
(C) Larkana District
(D) Qambar Shahdatkot District
Answer: D

27. How many districts are in Sindh?
(A) 27
(B) 28
(C) 29
(D) 30
Answer: C

28. Wakhan, a narrow strip of Afghanistan separates Pakistan from _________.
(A) Azerbaijan
(B) Kazakhastan
(C) Tajikstan
(D) Turkmenistan
Answer: C

29. How many stanzas are there in Pakistan National Anthem?
(A) Three
(B) Five
(C) Six
(D) Seven
Answer: A

30. Gorakh Hill station is in District?
(A) Dadu
(B) Chaghai
(C) Abbottabad
(D) Skardu
Answer: A