General Knowledge MCQs From Past Papers 2019 – 2

Some more General Knowledge MCQs from past papers of PPSC in 2019.

1. Dar-es-Salaam is the major City of:
(A) Tanzania
(B) Nigeria
(C) Kenya
(D) Uganda
ANSWER: A

2. Which among the following countries was the first to give women the right to vote?
(A) Iceland
(B) Switzerland
(C) New Zealand
(D) USA
ANSWER: C


3. Statistical study of human population is called:
(A) Ecology
(B) Anthropology
(C) Entomology
(D) Demography
ANSWER: D

4. Where is Bathsheba Beach situated?
(A) Chile
(B) Brazil
(C) Barbados
(D) Mexico
ANSWER: C

5. The Khudai Khidmatgar Movement was started by:
(A) Abdul Ghani Khan
(B) Solar Aslam Khan
(C) Abdul Ghaffar Khan
(D) Inayatulah Mashriqi
ANSWER: C

6. The Chairman of Boundary Commission of the Punjab & Bengal, was _________.
(A) Mountbatten
(B) Auchinieck
(C) Gracey
(D) None of these
ANSWER: D

7. What was the capital of Japan before Tokyo?
(A) Osaka
(B) Hiroshima
(C) Kyoto
(D) Okinawa
ANSWER: C

8. Who is the current Mayor of London?
(A) Zac Goldsmith
(B) Boris Johnson
(C) Sadiq Khan
(D) None of these
ANSWER: C

9. How are human rights enforced?
(A) Against Public authorities
(B) By interpreting legislation and common law rules so as to be consistent with convention rights
(C) Only against individuals
(D) By striking down inconsistent legislation
ANSWER: B

10. Civil Disobedience Movement was started by _________
(A) Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jawahralal Nehru
(D) Agha Khan III
ANSWER: B

11. The Kabul River joins River Indus near:
(A) Attock
(B) Jhang
(C) Mianwali
(D) Swabi
ANSWER: A

12. In field of telecommunication. LTE stands for:
(A) Long Time Energy
(B) Low Term Evolution
(C) Long Term Evolution
(D) Life Time Evolution
ANSWER: C

13. A mineral associated with vitamin E is
(A) Selenium
(B) Phosphorous
(C) Sodium
(D) Magnesium
ANSWER: A

14. Yeasts is used in making bread because it produces
(A) Sugar
(B) Oxygen
(C) Bacteria
(D) Carbon dioxide
ANSWER: D

15. Aciduric bacteria survive in which medium? (Question changed because original was wrong)
(A) Alkaline
(B) Acidic
(C) Neutral
(D) Both A & B
ANSWER: B

16. Deficiency of which macro mineral is rare
(A) Chlorine
(B) Phosphorous
(C) Sodium
(D) Magnesium
ANSWER: B

17. Oxymyoglobin gives a _____ colour to meat?
(A) Bright Red
(B) Brownian
(C) Pinkish
(D) Red
ANSWER: A

18. “Higher than Hope” (by Fatima Meer) is a biography of:
(A) Mother Teresa
(B) Nelson Mandela
(C) Yasser Arafat
(D) Liaqut Ali Khan
ANSWER: B

19. Where were the 2018 Winter Olympics (February 2018) inaugurated:
(A) Adelaide, Australia
(B) Sochi, Russia
(C) Pyongchang, Republic of Korea
(D) Beijing, China
ANSWER: C

20. The spherical shape of a small drop of rain is due to:
(A) Viscosity
(B) Surface Tension
(C) Atmospheric pressure
(D) Gravity
ANSWER: B