General Knowledge MCQs From Past Papers 2019 – 1

General Knowledge MCQs

Have a look at Past Paper General Knowledge MCQs from Punjab Public Service Commission in 2019.

1. International Court of Justice comprises of a penal of how many judges?
(A) 9
(B) 11
(C) 15
(D) 20
Answer: C

2. Atmosphere is divided into how many basic layers?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: B

3. Percentage of total water contained in the oceans is?
(A) 70% (B) 80%
(C) 93% (D) 97%
Answer: D

4. Who is the penultimate viceroy of India?
(A) Warren Hastings (B) Lord Canning
(C) Lord Wavell (D) Lord Mountbatten
Answer: C

5. Jinnah, Pakistan and Islamic Identity: the search for Saladin is written by?
(A) Akbar Ahmed
(B) Ayesha Jalal
(C) Stanley Wolpert
(D) Hector Bolitho
Answer: A

6. Taj Mahal constructed by?
(A) Babur
(B) Aurangzeb
(C) Shah Jehan
(D) Jehangir
Answer: C

7. Kurt Waldhiem rank as Secretary General of UNO?
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th
Answer: D

8. Who is the current Secretary General of SAARC?
(A) Antonio Gutters
(B) Amjad Hussain Sial
(C) Ajay Bisaria
(D) Arjun Bahadur Thapa
Answer: B

9. Crude oil is heated in furnace up to?
(A) 300 ᵒC
(B) 350 ᵒC
(C) 400 ᵒC
(D) 450 ᵒC
Answer: C

10. After fertilization in plants, the fruit develops from?
(A) Stigma
(B) Anthers
(C) Ovary
(D) Petals
Answer: C

11. Parthenocrapy results in?
(A) Sweet smelling fruits
(B) Seedless fruit
(C) Summer fruits
(D) Small fruits
Answer: B

12. Deficiency of Vitamin D causes?
(A) Scurvy
(B) Rickets
(C) Night blindness
(D) fibrosis
Answer: B

13. Ethiopia faced severe famine in the period?
(A) 1883-1885
(B) 1983-1985
(C) 1993-1995
(D) 1997-2000
Answer: B

14. Al Qanun Fil Tib is written by?
(A) Omar Khayyam
(B) Jabar bin Hayan
(C) Ibn e Insha
(D) Abu Ali Sina
Answer: D

15. Al Razi was born in?
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Jordan
(D) Syria
Answer: A

16. The concept of Al-Asbia was given by?
(A) Al-Beruni
(B) Al-Khawarizmi
(C) Ibn-e-Khaldun
(D) Ibn-e-Nafees
Answer: C

17. In composition of water in human brain is?
(A) 25 %
(B) 50 %
(C) 75 %
(D) 95 %
Answer: C

18. Dengue fever is caused by the mosquito?
(A) Aedes aegypti
(B) Anopheles gambiae
(C) Culex pipiens
(D) None of these
Answer: A

19. Who gave the idea of world food programme?
(A) Pope Francis
(B) Trygve Lie
(C) Kofi Annan
(D) George McGovern
Answer: D

20. Speed of sound in air is approximately?
(A) 300 m/s
(B) 600 m/s
(C) 1200 m/s
(D) 2400 m/s
Answer: A

21. How much space a standard CD contains?
(A) 600 MB
(B) 650 MB
(C) 680 MB
(D) 700 MB
Answer: D

22. Who is the penultimate viceroy of India?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Canning
(C) Lord Wavell
(D) Lord Mountbatten
Answer: C

23. Poet of beauty in English literature?
(A) John Keats
(B) William Shakespeare
(C) Oscar Wildie
(D) William Butler Yeats
Answer: A

24. Kartharpur corridor links Kartharpur with?
(A) Amritsar
(B) Gurdaspur
(C) Batala
(D) Dera Baba Nanak
Answer: D

25. How many counties in Asia?
(A) 56
(B) 52
(C) 48
(D) 44
Answer: C

26. International Mother Language day observed on?
(A) 21st February
(B) 21st March
(C) 21st October
(D) 21st November
Answer: A

27. Astana is the capital of?
(A) Uzbekistan
(B) Kyrgyzstan
(C) Kazakhstan
(D) Tajikistan
Answer: C

28. Amnesty International founded in?
(A) 1863
(B) 1945
(C) 1961
(D) 1990
Answer: C

29. Shanghai Cooperation Organization established in?
(A) 1996
(B) 1999
(C) 2005
(D) 2017
Answer: A

30. Michael Jackson died on which date?
(A) January 2009
(B) June 2009
(C) August 2009
(D) October 2009
Answer: B