Chief, EDO F&P, Director Development and Finance (Bs-19) P&D Department Past Paper 2016

1.Anti-money laundering act was promulgated on

A. 2006

B. 2008

C. 2007

D. None of the above

ANSWER: D

2.Highest literacy rate among SAARC:

A. Nepal

B. Sri Lanka

C. India

D. Pakistan

ANSWER: B

3.Which one of the following is not the part of ADP formulation?

A. Preparation of resource estimates ​​ 

B. First draft of ADP

C. Preparation of list of schemes

D. Detailed documentation of scheme

ANSWER: D

4.Which of the following deals with the​​ report on survey and feasible study of the projects?

A. PC-I

B. PC-II

C. PC-III

D. PC-IV

ANSWER: B

5.Which of the following is not the source of revenues for federal government?​​ 

A. Tax on taxable income ​​ 

B. Tax on salaries

C. Tax on properties

D. Sales Tax

ANSWER: C

6.Federal income tax is a

A. Progressive Tax

B. Regressive Tax

C. Proportional Tax

D. Equitable Tax

ANSWER: A

7.The outlines defining purpose of a Project and break the project into small parts is commonly known as

A. Terms of Reference​​ 

B.​​ Work Breakdown Structure​​ 

C. Execution phase of the project

D. Initial Phase of the Project​​ 

ANSWER: B

8.The Planning & Development board has been divided into sections which are headed by

A. Chief Secretary of the Punjab ​​ 

B. Chief Minister of the Punjab

C. Chief of the Section​​ 

D. Chairman of the Board

ANSWER: C

9.In which year planning process was initially formalized in Pakistan

A. 1951

B. 1952

C. 1953

D. 1954

ANSWER: C

10.Which of the following is authorized for resource allocation, re-appropriation​​ from blocks and supplementary allocations to the development schemes?

A. Executive committee of the National Economic Council (ECNEC)

B. Central Development Working Party (CDWP)

C. Planning & Development Board

D. Provincial Development Working Party (PDWP)

ANSWER: C

11.There are how many pillars of Vision 2025 of Pakistan

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

ANSWER: B

12.Which of the following analysis includes Benefit Cost Ratio, Internal Rate of Return (IRR), Net Present Value (NPV) etc.

A. Financial Analysis

B. Economic​​ Analysis

C. External Analysis

D. Feasibility Analysis

ANSWER:​​ 

13.While constructing Dam, flow of water reduces due to dredging of the bridge, this is cost is considered as

A. Direct Cost

B. Indirect Cost

C. Tangible Cost

D. Intangible Cost

ANSWER: B

14.Any cost directly born by the project is called as

A. Primary Cost

B. Secondary Cost

C. Main Cost

D. None of the above

Download Complete Past Paper in PDF format from the link below:

Chief of Section/ EDO Finance & Planning/ Director Development and Finance, P&D Department Past Paper 2016