Below is the past paper of Assistant in Labour & Human Resource Department. Exam Conducted by Punjab Public Service Commission in 2019.

1 ) After which incident, Sir Syed Ahmad Khan predicted that gulf of differences between Hindus and Muslims of India shall widen with the passage of time:
A. Swedish Movement of Congress
B. Urdu Hindi Controversy in U.P.
C. Arya Samaj’s Campaign against Islam
D. Anti Muslim civil service reforms 1867
ANSWER: B
2 ) Which word does NOT belong with the others?
A. Inch
B. Ounce
C. Centimeter
D. Yard
ANSWER: B
3 ) Scotograph is an instrument for:
A. Aiding the blind to write
B. Testing the heartbeat
C. Magnifying small objects
D. none of these
ANSWER: A
4 ) Which is the capital city of Canada?
A. Vancouver
B. Toronto
C. Montreal
D. Ottawa
ANSWER: D
5 ) لفظ ’’مفر‘‘ کا متضاد کیا ہے؟
A. اسفار
B. حذر
C. صفر
D. حضر
ANSWER: B
6 ) رحمان باباکس زبان کے شاعر ہیں؟
A. پشتو
B. سندھی
C. پنجابی
D. بلوچی
ANSWER: A
7 ) ’’سید الشہدا‘‘ قواعد کی رو سے کیا ہے؟
A. خطاب
B. تخلص
C. لقب
D. عرف
ANSWER: C
8 ) The Chinese province adjoining Pakistan is:
A. Tibet
B. Xinjiang
C. Shanghai
D. Beijing
ANSWER: B
9 ) (5/6) (2/5) = ?
A. 7/11
B. 1/3
C. 1
D. 3
ANSWER: B
10 ) Julius Caesar was a politician and general of:
A. Russia
B. France
C. Span
D. Italy
ANSWER: D
11 ) Pollination by birds is called:
A. Autogamy
B. Ornithophily
C. Entomophily
D. Anemophily
ANSWER: B
12 ) In which city the first WHO Global Conference on Air Pollution and Health held?
A. Geneva
B. New York
C. Paris
D. London
ANSWER: A
13 ) How many Ansaar from Madinah embraced Islam in 11th Nabvi year?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
ANSWER: C
14 ) A table listed at Rs. 160 is marked 20% off. What is the sale price?
A. Rs. 125
B. Rs. 128
C. Rs. 120
D. Rs. 130
ANSWER: B
15 ) Which hormone is responsible for production of milk in human body?
A. Oxytocin
B. Prolactin
C. Thyroxin
D. Testosterone
ANSWER: B
16 ) “Sajji” is a dish originating from which province of Pakistan:
A. Sindh
B. KP
C. Balochistan
D. Punjab
ANSWER: C
17 ) As a part of the Treaty of Versailles that ended World War I the ILO was created in:
A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. 1922
ANSWER: A
18 ) Sri Lanka was formerly known as:
A. Seychelles
B. Slam
C. Taipei
D. Ceylon
ANSWER: D
19 ) International organization “Human Rights Watch” is based in:
A. New York
B. Geneva
C. Paris
D. Rome
ANSWER: A
20 ) Who was the first Non-Muslim to have won the coveted Sword of Honor at the Pakistan Military Academy, Kakul?
A. Captain Esmond D. Cunha
B. Major General Julian Petel
C. Major General Kaizad Sopanwala
D. none of these
ANSWER: A
21 ) A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?
A. 69.5 km/hr
B. 70 km/hr
C. 79 km/hr
D. 79.2 km/hr
ANSWER: D
22 ) Which range links Pakistan with China?
A. Hindu Kush
B. Himalayas
C. Karakoram
D. None of these
ANSWER: C
23 ) Which country has the largest Muslim population in the world?
A. Iran
B. India
C. Indonesia
D. Saudi Arabia
ANSWER: C
24 ) In which of the following cities was the first Dry Port of Pakistan established?
A. Lahore
B. Islamabad
C. Peshawar
D. Faisalabad
ANSWER: A
25 ) Which one of the following areas in Pakistan is known for largest iron Ore deposits?
A. Chitral
B. Kalabagh
C. Sait Range
D. Kalat
ANSWER: B